Liikenteenohjaus

Palokunta joutuu tehtävissään usein toimimaan liikennöidyllä alueella, jolloin myös riskit on otettava huomioon. Pääsääntöisesti pyrimme keskittymään pelastustoimintaan ja poliisi ottaa useimmiten liikenteenohjauksen vastuulleen. Yhä useammin käy kuitenkin niin, että poliisin resurssien ollessa vähissä otamme itse hoitaaksemme myös liikenteenohjauksen.

Liikenteenohjaus on erittäin haastava tehtävä, silmät on oltava myös selässä ja jatkuvasti pysyttävä tarkkana. Tämä johtuu valitettavan usein siitä, että itse ohjattavat eivät ole aivan yhtä hereillä. Aina ei myöskään löydy ymmärrystä ja oikeanlaista asennetta saati malttia, vuosien varrelta on kertynyt valitettavasti kokemuksia myös kaahailijoista sekä autoilijoiden erikoisista väistöliikkeistä, käsimerkeistä ja ties mistä. Aivan omaa luokkaansa ovat viime aikoina yleistyneet tapaturmaturistit eli autonratin takaa kännykkäkameroillaan kuvaavat mestarikuljettajat. Ovat aiheuttaneet merkittävän liikennehaitan lisäksi myös selkeitä vaaratilanteita. Niin hyviä kuvia ei auton ratin takaa voi ottaa etteikö kannattaisi keskittyä mieluummin ajamiseen ja liikenteenohjaajan antamiin merkkeihin.

Liikenteenohjauksessa on kyse aina turvallisuuden varmistamisesta, huvikseen palokunta tai muukaan liikennettä ohjaava toimija ei kulkijoiden matkaa häiritse. Liikenteenohjauksella taataan työrauha ja turvallisuus varsinaiselle onnettomuuspaikalle. Varmaan tästä syystä tieliikennelaissakin liikenteenohjaaja on siinä asemassa, että liikenteenohjaajan antamia käskyjä on noudatettava riippumatta esimerkiksi siitä, onko liikennevalo vihreä vai punainen.

Miten liikenteenohjaaja-merkkisen eläimen kanssa sitten tulisi toimia? Havaitessasi liikenteenohjaajan hidasta nopeuttasi ja valmistaudu pysähtymään minä hetkenä hyvänsä. Hidastamalla ja luomalla katsekontaktin liikenteenohjaajaan viestität huomanneesi hänet. Älä ryhdy huutelemaan tai kyselemään liikenteenohjaajalta mitään, vaan anna tämän keskittyä tehtäväänsä. Hän kyllä tulee itse sinulle kertomaan, jos jotain kerrottavaa on. Odota rauhassa ja saatuasi luvan jatkaa matkaasi, lähde liikkeelle rauhallisesti ja pysy valppaana, seuraa muuta liikennettä ja ympäristöä. Ja ennen kaikkea, älä pysähdy tai hidasta kuvataksesi kännykkäkameralla tai muulla laitteella tapahtumapaikkaa vaan keskity ajamiseen!

Toiminta liikenteenohjauksessa