LU1354 on Leppävaaran VPK:n omistama ajoneuvo, joka palveli palokunnan sammutusautona aina nykyisen LU131 käyttöönottoon saakka vuonna 2020. Vaikka autolla oli tuolloin jo ikää, ajokilometrejä ei ollut näiden vuosien aikana paljoa kertynyt ja se oli teknisesti todella hyvässä kunnossa. Tästä syystä palokunta päätti pitää auton, ja siitä päädyttiin muokkaamaan TMA-ajoneuvo (Truck Mounted Attenuator).

Muutostöiden yhteydessä autosta poistettiin pumppu ja takimmainen kaapistomoduuli kokonaisuudessaan. Kaapistomoduuli korvattiin TMA-ajoneuvon keskeisimmällä osalla eli törmäysvaimentimella ja siihen kuuluvalla valo-ohjaustaululla. Valo-ohjaustaulussa on todella näkyvät varoitus- ja opastevalaisimet, sekä kauko-ohjattava jakajanuoli liikenteenohjaukseen. Auton varustukseen kuuluu paljon erilaista liikenteenohjausmateriaalia, kuten sulkukartioita, kaistanrajauslamelleja, ennakkomerkkejä ja varoitusvaloja. Lisäksi kalustoon kuuluu sulkuaitoja, joita käytetään esimerkiksi tilanteessa, jossa tiealue tarvitsee sulkea kokonaan tai rajata jokin alue jalankululta. Liikenteenohjausvarusteiden lisäksi autosta löytyy palopostikalusto ja kalustoa vauriopuutehtäville sekä luonnollisesti alkusammuttimia.

Törmäysvaimenninta käytetään suojana, kun työskennellään tiealueella, ja se sijoitetaan aina taaimmaiseksi, eli ensimmäisenä kohdattavaksi ajoneuvoksi onnettomuuspaikalla. Vaimennin lasketaan sähköhydraulisesti kuljetusasennostaan alas kohteeseen saavuttaessa, ja erinomaisen havaittavuutensa ansiosta se vähentää lisäonnettomuuksien riskiä merkittävästi. Yksikön miehistö huolehtii tilanteesta riippuen onnettomuuspaikalla liikenteenohjauksesta, onnettomuusalueen rajaamisesta ja muun liikenteen turvallisesta sujumisesta.

Mikäli kaikista ennakkovaroituksista, heijastimista ja valoista huolimatta joku TMA-ajoneuvoon kuitenkin törmää, toimii alumiinirakenteinen törmäystyyny nimensä mukaisesti vaimentimena, ja absorboi törmäysenergiaa vähentäen hidastuvuutta ja sen myötä henkilövahinkoja aiheuttavia voimia todella merkittävästi.

Mercedes-Benz 1234AF 4x4
Vuosimalli 1996
Korityö Saurus / OK-Konehuolto
Miehistöohjaamo, kalustokori ja törmäysvaimennin.